Page 4 of 4 FirstFirst 1234
Results 61 to 80 of 80

Thread: 2.3-16 Project

  1. #61

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Pasadena, CA
    Posts
    2,413
    Looking good

  2. #62

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    When I bought the car it already had an aftermarket radiator held in on the bottom by ONE ziptie, and on the top by... the upper radiator hose. I'm a fan on non-invasive work, so I opted to use the factory mounts. I turned some stock down to fit the lower bushings and fabbed up and welded some aluminum brackets:











    Everything is together, brakes bled, clutch... not bled. Couldn't get it to fully bleed. New master and slave are ordered. Hindsight is 20/20. Should have just replaced the slave while it was out of the car!

  3. #63

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    I bought a crows foot and ground down part of a 3/8 extension for the flare nut (works well), and started to drain the fluid via the clutch bleed screw. After a few minutes of a slow drain I thought "I've heard of a 'gravity bleed'... let's see if that works". I'd never tried it before, so I just tightened up the bleed screw... and I have a clutch again. Can't believe it.

  4. #64

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Little update. I've put about 50 miles on the rebuild so far. Running great! Thanks to you lot. The details have been invaluable. Hoping to take it to Radwood tomorrow, despite the lackluster paint (in places).

    Car was too loud to enjoy driving, and I didn't like the idea of driving an hour to the show with its Magnaflow glasspack and Hooker muffler. :/

    2.5" 304 stainless right from the stock 2-1 merge on back. Vibrant resonator and muffler, Magnaflow cat.



    This was my first big TIG stainless project. I for sure got "sunburn" on my arms.

    V-band, welded while assembled for heatsink



    ACE had stainless eye bolts! ...welded to a stainless u-bolt clamp:



    Finished the final bead when it had just started raining. Tip is a simple 3" (gee thanks, Vibrant) 90* bend from Stainless Bros. Really high quality piece.



    I hope to get some audio soon!

  5. #65

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Crap... Not running great. Took it to Radwood. On the way back I started having a problem that seems common, but every thread I find on the subject never comes to a positive conclusion.

    Essentially, it bogs under load. Anything more than 1/4-1/3 throttle and it falls on it's face. Seems like a fuel delivery issue? The car starts up just fine. Idles great (idle up functions work), cruises fine.

  6. #66

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    SoCal
    Posts
    408
    If it's bogs down during WOT than it could be running too rich.

  7. #67

    Join Date
    May 2011
    Location
    Woodland Hills, CA
    Posts
    840
    Or lean
    1993 190e 3.0

  8. #68

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Plug:


    Top of #1:


    Appx 150 miles on these parts.... And likely a little wet since I ran it for 10 seconds to pull into the garage.
    Last edited by 3f05q; 07-22-2019 at 07:52 PM.

  9. #69

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Pasadena, CA
    Posts
    2,413
    Quote Originally Posted by glo86 View Post
    If it's bogs down during WOT than it could be running too rich.
    Other way around if it bogs it’s lean.

    The car will feel good even with 9.0:1 afr. A little slow getting up to redline but it will get there.

    When it’s too lean it won’t go anywhere

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by 3f05q View Post
    Plug:


    Top of #1:


    Appx 150 miles on these parts.... And likely a little wet since I ran it for 10 seconds to pull into the garage.
    Plug looks lean but why so wet? Is that oil or mixture of oil and gas?

  10. #70

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Cold start, pull into garage, turn off. Ran for all of 10 seconds, so I'm almost certain it's simply fuel. Gotta wash down those cylinder walls! <sarcasm>

    I'm ordering a Haltech Elite 1500 today. As much as I love a good puzzle...

    I had planned on it this winter, but I'll move it up!

  11. #71

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    I have almost every part acquired, most fabricated, and nearly everything planned... except...

    Where to put the ECU and what to do with the old one. What, besides the engine, does the factory ECU manage? If I pull the engine harness and ECU, do I lose anything else? Does the factory engine harness carry any wiring NOT associated with the engine?

    Related pics...

    Click image for larger version. 

Name:	lathe.jpg 
Views:	135 
Size:	19.6 KB 
ID:	10688

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_20190606_001231.jpg 
Views:	127 
Size:	39.2 KB 
ID:	10689

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_20190616_204126.jpg 
Views:	123 
Size:	68.0 KB 
ID:	10690

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_20190808_225603.jpg 
Views:	123 
Size:	81.6 KB 
ID:	10691

  12. #72

    Join Date
    Apr 2016
    Location
    New York City
    Posts
    93
    Can’t help you with regard to your question but I’m keen to know the answer. Also, nice bungs.

  13. #73

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Fremont CA - Bay Area
    Posts
    4,027
    you'll lose your AC control. FPR runs your pumps and o2 sensor, klima relay receives pressure info from receiver / dryer sensor but needs engine temp and tach from ecu to run the ac. you can send your tach info to the dash by tapping the green wire in the FPR, part of that goes to ecu and ezl but is no longer needed on standalone mgmt. ive posted pics of the FPR wiring in my build threads.
    1984 2.3 8v Lorinser - Drift/track competition - "Grønne Pige"
    1984 2.3-16 ECE 5-Speed - Sent to Graveyard - "Steve"
    1985 2.3-16 ECE 5-Speed - Daily - "Darkwing"
    1986 2.3-16 NAM 5-Speed - Donor - "Rusty Trumpet"
    1986 2.3-16 NAM Auto - Basket Case - "Phönix"
    1987 2.3-16 NAM VEMS EFI 5-Speed - Track/Canyon - "Dimples"

  14. #74

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    A little preview. Bench testing my "home" sensor...

    Click image for larger version. 

Name:	Haltech.jpg 
Views:	95 
Size:	311.9 KB 
ID:	10696

  15. #75

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Trying my hand at documenting the install via video, but here's a photo:

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_20191013_205309.jpg 
Views:	80 
Size:	260.6 KB 
ID:	10748

  16. #76

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Culver City
    Posts
    54
    Just went through the whole thread, any updates?

  17. #77

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Quote Originally Posted by 2mAn View Post
    Just went through the whole thread, any updates?
    Yes! Will be posting more soon. Wiring is very nearly done and I'm hoping for a first start this weekend. Things like DBW, tach, CEL (using the O2 light), and cooling fans are integrating well!

  18. #78

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    Wiring nearly done:

    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Annotation 2019-12-06 100249.jpg 
Views:	7 
Size:	21.4 KB 
ID:	10775  

  19. #79

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,044
    I would not be comfortable with that plastic thermostat housing on a 16v. Just my personal experience.
    1987 201.034 - € spec 5sp. Blauschwarz- Hermann.
    1992 124.051 - 6sp man. Iceblau - Gretel
    1992 124.090 - 4sp auto Malachit Grün - Beatrix
    1987 107.048 - 4sp auto Signalrot - Stella
    2012 212.074 - 7sp mct-speedshift Diamantweiß - Klaus

    exit lounge: 1989 201.035, 1987 201.029, 1987 126.039, 1972 107.023,

  20. #80

    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    84
    It's on my list. I have one, but some knucklehead tapped it for an NPT thread for a temp sender... so I need to re-drill/tap for a banjo.

Similar Threads

  1. Project 24
    By 202brabus in forum Member's Rides
    Replies: 320
    Last Post: 02-19-2018, 03:56 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •